Hungarian

LWF together – A Föld rátok vár!

A Lutheránus Világszövetség egyedülálló kezdeményezést indít útjára 2011 májusa és októbere között. Az „LVSZ Egymással egy másért – A Föld rátok vár!” program világszerte több száz keresztény ifjúsági csoportnak ad lehetőséget hitük megosztására, közös imádkozásra, valamint arra, hogy együtt felléphessenek az ökológiai egyensúly megőrzése érdekében.

Személyes és egyetemes

A program során hármasával veszik fel a testvérkapcsolatot a különböző kontinenseken működő ifjúsági csoportok (email-en és egyéb modern eszközökön keresztül), akik azon túl, hogy saját környezetükben végzik projektfeladatukat, be is avatják beszélgetéseikbe a másik két testvércsoportot, ezáltal támogatva egymás akcióit.

Hit

A közösnek tekintett értékrend a keresztény meggyőződés. Mindegyik baráti kör ugyanazt a bibliai passzust fogja tanulmányozni, majd megosztja azzal kapcsolatos meglátásait a másik kettővel.

A környezeti egyensúly elkötelezettjei

A Lutheránus Világszövetség ifjúsági küldöttei a környezeti egyensúlyt és a fenntartható fejlődést választották elsődleges beszédtémának az LVSZ 11. Nagygyűlésén[1]. Az „LVSZ Egymással egy másért” segít a helyi problémák kapcsán felmerülő kérdések megválaszolásában, valamint ezekről többet megtudni más keresztény fiatalok saját lakóhelyének összefüggésében. A csoportok különböző tevékenységeken keresztül dolgozzák fel ezeket a kérdéseket.

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban?

A programhoz csatlakozni kívánó ifjúsági csoportok az LVSZ kapcsolattartónál iratkozhatnak fel. Ezek után a genfi LVSZ Irodában két másik földrészről jelentkező, hasonló korösszetételű baráti körrel párosítják őket. (Az esetlegesen korábban szövődött barátságokra is tekintettel.) Egy többnyelvű kézikönyv kíséri az egyes csoportok munkáját a hat hónap alatt, amely például az időpontok egyeztetésében segíthet. A kommunikáció

email-en és egyéb, Internet kínálta lehetőségeken keresztül zajlik majd. Azok a fiatalok, akiknek gondot okoz az Internet-hozzáférés (pl. a harmadik világbelieknek), némi hozzájárulás által fedezhetik ezzel kapcsolatos költségeiket.

Világméretű összefogás

Az ifjúsági csoportok, baráti körök az LVSZ Ifjúság blogján (www.lwfyouth.org) és a Facebook-on tehetik közzé tapasztalataikat és ötleteiket, amely által, remény szerint, egy világméretű, cselekvő közösség formálódik majd. Az LVSZ Iroda igyekszik rendszeresen ápolni a kapcsolatot a közösségekkel. Ezenkívül több tagegyházban is ún. kapcsolattartó személyek (Magyarországon az lvsz-egymassal@lutheran.hu-n keresztül) nyújtanak majd anyanyelvi támogatást.

Ki jelentkezhet?

Olyan ifjúsági közösségek jelentkezését várjuk, melyeknek tagjai jellemzően 15-30 év közöttiek, és az LVSZ valamelyik tagegyházához tartoznak. További feltétel, hogy a csoport minimum egy tagja beszéljen angolul, és legalább időszakos internet elérhetőség rendelkezésre álljon. A jelentkezéseket 2011. április 1-ig az lvsz-egymassal@lutheran.hu email-címre várjuk, a tagok nevének és a csoportvezető elérhetőségének feltüntetésével!

További infók:

További tudnivalókat a www.evangelikus.hu-n magyarul, a www.lwfyouth.org, valamint a www.facebook.com/LWFYouth oldalakon angol és más idegen nyelveken olvashattok. Az esetlegesen felmerülő kérdésekben bátran forduljatok a magyarországi kontaktszemélyhez az lvsz-egymassal@lutheran.hu címen!

A Lutheránus Világszövetség evangélikus hagyományokat ápoló keresztény egyházak világméretű közössége. A Lundban, Svédországban 1947-ben alapított LVSZ jelenlegi 145 tagegyháza 79 országban több mint 70 millió keresztényt képvisel. Bővebben a www.lutheranworld.org oldalról tájékozódhattok.


[1] A Lutheránus Világszövetség hétévente összehívott Nagygyűlését rendszerint egy olyan Ifjúsági Találkozó előzi meg, amely során a tagegyházak 18-30 év közötti küldöttei megvitatják, milyen javaslatcsomagot terjesztenek a Nagygyűlés elé. A legutóbbi, 2010. július 21-27-ig tartó világtalálkozón így merült fel annak igénye, hogy a világ evangélikus ifjúsága közös akciók által váljon egy valóban cselekvő közösséggé. Az LWF – Together (LVSZ – Egymással egy másért) program ennek a kezdeményezésnek a folytatása.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s